Talvikokous 2021

Ylikylän metsästys- ja kalastusseura ry:n talvikokousmuistio

Metsästysseuran talvikokous pidettiin Tapionniemen kyläkartanossa sunnuntaina 13. kesäkuuta 2021. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Heikki Länsimäki ja sihteeriksi Paula Martikainen. Pöytäkirjan tarkastivat ja äänet laskivat Tellervo Kiemunki ja Jorma Kaakkurivaara. Paikalla oli 29 seuran jäsentä.

Seuran puheenjohtaja Rauno Mikkonen toivotti kokousväen tervetulleeksi kokoukseen. Hän  totesi, että poikkeuksellinen vuosi on takana koronan vuoksi. Talvikokouskin pidetään vasta kun tuomi kukkii. Puheenjohtaja muistutti myös siitä, että seuran sääntöjen mukaisesti, kokouksessa ovat äänioikeutettuja ne, joiden jäsenmaksu on maksettu vuodelle 2020. Myöskään koejäsenillä ei ole äänioikeutta. Kokousväkeä velvoitettiin käyttämään tilaisuudessa maskia. Vasan paistiarpajaiset on käynnissä elokuun loppuun asti. Juhani Keränen palkittiin seuran vuoden 2020 pienpetokilpailun voittajana.

Kokous todettiin laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

Toimintakertomus vuodelta 2020

Seuran puheenjohtajana toimi Rauno Mikkonen. Johtokunnassa istuivat Henry Ollila sihteerinä, Jouko Sarivaara, Jari Luoma-aho, varapuheenjohtajana Marko KunnariHarri Pekkarinen sekä Sami Ruopsa. Rahastonhoitajana toimi tilipalvelu Mourujärvi Oy. Toiminnantarkastajina toimivat Ilkka Korkalo ja Ilkka Kerkelä. Heidän varajäseninään olivat Jarmo Pohjola ja Simo Talvensaari.

Johtokunta istui 8 kokousta. Talvikokous pidettiin 29. helmikuuta ja kesäkokous 4. heinäkuuta Tapionniemen kyläkartanossa. Hirviseurue järjestäytyi hirvikokouksessa, joka pidettiin Myllypirtillä 16. elokuuta.

Jäsenmaksun maksaneita jäseniä oli 223. ( 83% jäsenistä ). Jäsenmaksu oli 30€ ja liittymismaksu oli 50€. Kunniapuheenjohtajia oli kaksi ja kunniajäseniä viisi.

Kiinteistöt ja niiden huolto:
Myllypirtillä on päärakennus, lahtivaja, sauna ja kota sekä kylmäkontti. Seuralla on myös laavu Sieniojantien varressa. Lahtivajan kylmähuoneen lattiaa tasoitettiin ja pinnoitettiin sekä sinne asennettiin ilmanvaihtopuhallin. Kylmähuoneen lattiakaivo korjattiin. Myllypirtin siltaa korjattiin. Halontekotalkoita oli useita, joten polttopuita riittää Myllypirtillä pitkäksi aikaa. Myllypirtin lahtivajamestareina toimivat Lasse Kunnari ja Jouko Kunnari.

Metsästysalueet:
Seuralla oli käytössään hirvenmetsästysaluetta vesialueineen n. 38 750 ha, joista Kemijärven kunnan alueella n. 34 350 ha ja Pelkosenniemen kunnan alueella n. 2400 ha. Seuralla oli Metsähallitukselta aluelupa hirvieläinten metsästykseen alueelle 8174 Javarus sekä seuraan rajoittuviin yksittäisiin valtion palstoihin. Lisäksi seuralla oli alueluvassa Pelkosenniemen kunnan alueelta valtionmaita 999 ha rajattuna Huttulan yksityismaiden yhteyteen. Pienriistalle vuokratun metsästysalueen kokonaispinta-ala vesialueineen oli n. 26 100 ha.
Metsästysaluekartat oli saatavissa Oma Riista mobiilisovellukseen niin pienriistan kuin hirvenmetsästyksen osalta. Lisäksi seuralla oli käytössä Ultracom metsästysseuraohjelma, jonka avulla seuran metsästysalueet näkyivät myös Ultracom koiratutkaohjelmaa käyttävien mobiililaitteissa.

Riistanhoito ja riistalaskennat:
Nuolukiviä vietiin maastoon lavallinen eli 120 kpl. Kesällä kylvettiin muutamia riistapeltoja Tapionniemeen ja Lampiaavalle. Suoritettiin parasta riistanhoitoa eli pyydettiin pienpetoja. Saaliiksi saatiin kettuja 5 kpl, minkkejä 4 kpl sekä näätiä 4 kpl. Pienpedoista seura maksoi tapporahaa minkistä ja näädästä 10€, ketusta 30€ sekä supikoirasta 50€. Seuran pienpetokilpailun voitti Juhani Keränen 2 ketulla ja 2 näädällä. Juhani sai palkinnoksi näädänraudat. Riistakolmion kesälaskenta suoritettiin 2. elokuuta.

Riistakannat ja metsästys:
Metsäkanalintukannat olivat kohtalaisen hyvät. Metsästysajat olivat metson ja teeren osalta syyskuun 10. päivästä alkaen joulukuun 10. päivään asti. Pyyn metsästys loppui 10. marraskuuta. Riekkoa sai metsästää 10. syyskuuta – 10. lokakuuta välisenä aikana. Lisäksi urosmetson ja urosteeren latvalinnunmetsästys oli sallittua tammikuussa aikavälillä 20. – 31.1.2021.
Metsähanhea sai metsästää monen vuoden tauon jälkeen yhden linnun kiintiöllä  20. – 27. elokuuta välisen ajan.
Vesilintukannat olivat normaalitasolla samoin metsäjäniskannatkin.
Metsäkauriskanta on seuran alueella vakaa ja kiitollinen riistanhoidon kohde. Kauriita saatiin saaliiksi seuran alueelta muutamia.

Pienriistan vieraslupia myytiin lähinnä kanalintujen ja jäniksen metsästykseen. Vierasluvat sai ostaa suoraan verkkopankista kotisivujen ohjeen mukaisesti. Vierasmetsästäjät velvoitettiin ennen metsästyksen aloittamista ilmoittamaan seuran sähköpostiin nimensä, yhteystietonsa, lupatyyppi, kenen vieras on sekä metsästysajankohta. Lisäksi heillä oli velvoite tehdä saalisilmoitus seuran sähköpostiin. Vierasmetsästäjällä tuli olla seuran jäsen mukana metsällä.

Hirvilupia Riistakeskus myönsi seuralle 38 pyyntilupaa. Rajoituksena oli enintään 30 aikuista hirveä. Hirviä kaadettiin 27 aikuista ja 22 vasaa. Peijaishirviksi meni 3 aikuista ja 2 vasaa. Lisäksi maanomistajille jaettiin 3 aikuista hirveä. Uusi maanomistajien jakolista oli toista syksyä käytössä. Maanomistajien lihanjakovastaavana toimi Jari Luoma-aho.
Hirviseurueessa oli kaikkiaan jäseniä 73 kpl, joista valtionmaan hirviseurueeseen kuului 47 ampujaa.
Hirvihavainnot ja -kaadot ilmoitettiin Oma Riista -järjestelmään.
Jääväksi kannaksi arvioitiin 60 hirveä eli hirvikanta on alueellisen riistaneuvoston antamassa tavoitetiheydessä 2 yks. / 1000 ha. Metsästyksenjohtajana toimi Anneli Huhtala.

Ampumatoiminta:
Harjoitusammunnat järjestettiin Peltojärven hirviradalla. Kultasormikilpailua ei järjestetty, koska hirvirata oli rikki. Ampumaratavastaavina toimivat Jarmo Pohjola ja Leevi Seinälä.

Kenneltoiminta:
Kenneljaoston vetäjänä toimi Timo Kaakkurivaara.

Seura järjesti yleisen hirvenhaukkukokeen 3. lokakuuta. Koepaikkana oli Tapionniemen kyläkartano. Koe saatiin viedä mukavassa syksyisessä pilvipoutaisessa säässä. Lämpötila oli reilusti lämpimän puolella ja kaakkoistuuli puhalteli kohtalaisesti.
Tapionniemen kyläseuran naiset olivat loihtineet koeväelle aamupalan lisäksi maukkaan hirvenlihakeiton. Kokeen jälkeen oli myös mukava käydä pihasaunassa kylpemässä päivän hiet pois.
Kokeessa oli mukana täydet 10 koiraa. Koemaastoista 9 oli seuran alueella ja yksi maasto oli lainassa Tohmon metsästysseuralta. Siitä kiitos heille. Ylituomarin virkaa hoiteli mallikkaasti Juha Tuutijärvi. Vastaavana koetoimitsijana ja koesihteerinä toimi Marko Kunnari. 
Maastoissa löytyi hyvin hirviä, joten jokaisella koiralla oli mahdollisuus hirvityöskentelyyn. Löytöjä kirjattiin 9 koiralle. Osa hirvistä oli juoksutuulella, joka vaikutti selvästi tulostasoon. Tällä kertaa vain neljä koiraa saavutti HIRV1 tuloksen. Paremmuus saatiin kuitenkin ratkaistua ja kokeen voittajaksi haukkui puolitoistavuotias JPU Dailukan Husku, omistajat Reima Tapaninmäki ja Marko Kunnari Rovaniemeltä. Koe oli Huskulle ensimmäinen ja heti tuli kisan voitto. Palkinnoksi Huskun omistajat  saivat Ultracomin R10 koiratutkan. Onnittelut heille kisan voitosta.
Järjestäjä kiittää osallistujia, tuomareita sekä harjoittelijoita onnistuneesti viedystä koetapahtumasta. Isot kiitokset myös kokeen yhteistyökumppaneille: Tapionniemen kyläseura, Metsähallitus, Savaterra, Raskas Osa, Sodankylän K-Rauta, Lemmikin Valinta sekä Ultracom

Tulokset: 
1. JPU Dailukan Husku 89,50 pist. HIRV1, omistajat Reima Tapaninmäki ja Marko Kunnari Rovaniemi
2. JPU Mustanlammin Ulmankaira  85,50 pist. HIRV1, omistaja Jouni Lukkarila Salla
3. ISLU Korpi Kyyneleen Bizarro  83,00 pist. HIRV1, 
omistaja Anneli Huhtala Rovaniemi
4. JPU Dailukan Halli 80,50 pist. HIRV1, 
omistajat Teuvo ja Harri Pekkarinen
5. JPN Toljun Seita 59,50 pist. HIRV3,  
omistaja Juha Tolppi Ylitornio
6. JPU Sökö 49,50 pist. HIRV0, 
omistaja Hannu Tohmola Kemijärvi
7. JPN Kehäketun Okariina 35,75 pist. HIRV0, 
omistaja Jari Matinmikko Rovaniemi
8. ISLU Eräjätkän Myrsky  34,00 pist. HIRV0, 
omistaja Mikko Parviainen Kemijärvi
9. KKU Ullastiinan Gunnar   29,00 pist. HIRV0, omistaja Jussi Öman Rovaniemi
10. JPU Lumovaaran Vekku  9,50 pist. HIRV0, 
omistaja Jarmo Pohjola Kemijärvi

Seura järjesti yleisen hirvenhaukkukokeen 14. marraskuuta, joka oli tarkoitettu ensisijaisesti ei KVA koirille. Kokeeseen voitiin ottaa vain 10 ei käyttövaliokoiraa maastojen rajallisuudesta johtuen, vaikka tulijoita kokeeseen olisi ollut runsaasti.
Kisa saatiin viedä läpi marraskuisessa harmaassa syyssäässä. Lämpötila oli juuri ja juuri plussan puolella. Lunta ei ollut kuin laikkuja siellä täällä. Lumenrippeet olivat jäljellä lokakuussa sataneesta puolimetrisestä nietoksesta. Etelätuuli puhalteli melko reippaasti.
Koepaikka oli Tapionniemen kyläkartanossa, jossa Tapionniemen kyläseuran naiset olivat loihtineet aamupalan lisäksi tarjolle maittavan lohikeiton. Aterian sai ostaa halutessaan. Lisäksi kartanon pihasauna oli lämpimänä.
Ylituomarina toimi Niina Seppänen. Vastaavana koetoimitsijana ja – sihteerinä oli Timo Kaakkurivaara. 
Maastot olivat tarkoin valitut ja jokaisesta maastosta löytyikin pelikaverit koekoirille. Löytöjä kirjattiin kaikille 10 koiralle, joista kahdelle jopa kaksi löytöä. Rannasta jäässä oleva Javarusjoki aiheutti sydämentykytyksiä muutamille koiranomistajalle, mutta onneksi ilman haavereita selvittiin.
10 koirasta peräti 9 haukkui HIRV1 tuloksen, joista kaksi koiraa saavutti samalla käyttövalion arvoon oikeuttavan neljännen HIRV1 tuloksen. Kokeen kolme parasta palkittiin kunnon isoilla joulukinkuilla. Kisan voitti kemijärviläisen Mika Vihriälän omistama JPU Jäkälärinteen Jäpä huippupisteillä 90.50 pist. Onnittelut Jäpälle ja Mikalle kisan voitosta.
Järjestäjä kiittää kinkut lahjoittanutta yritystä, Tapionniemen kyläseuraa järjestelyistä, naapuriseuroja maastoista sekä koerauhasta ja tietenkin osallistujia sekä tuomareita onnistuneesta haukkukoepäivästä.

 Tulokset: 

 1. JPU Jäkälärinteen Jäpä 90,50 pist. HIRV1, omistaja Mika Vihriälä Kemijärvi
 2. JPU Dailukan Halli 85,00 pist. HIRV1, omistajat Teuvo ja Harri Pekkarinen
 3. JPN Nita 83,00 pist. HIRV1, omistaja Hannu Mäklin Kemijärvi
 4. KKU Risunevan Velho 81,00 pist. HIRV1, omistaja Mikael Helistenkangas Pelkosenniemi. Koirasta KVA 
 5. JPU Heinisuon Fido 80,50 pist. HIRV1, omistaja Mika Nampajärvi Kemijärvi
 6. JPU Mustanlammin Ulmankaira 78,50 pist. HIRV1,omistaja Jouni Lukkarila Salla
 7. JPN Kehäketun Okariina 73,50 pist. HIRV1, omistaja Jari Matinmikko Rovaniemi
 8. JPU Sökö 72,50 pist. HIRV1, omistaja Hannu Tohmola Kemijärvi
 9. JPN Humbakan Isla 72,00 pist. HIRV1, omistaja Tommi Vaara Kittilä. Koirasta KVA 
 10. KKU Ullastiinan Gunnar 35,75 pist. HIRV0, omistaja Jussi Öman Rovaniemi

Lisäksi seuran alue oli käytössä koko kauden kokeessa.  9 kpl koiria suoritti kauden aikana edm. kokeen, joista seuran ulkopuolisia oli 8 koiraa. Seura peri koemaksua ulkopuolisilta 20€ / koe.

Tiedotustoiminta ja yhteistoiminta:
Maanomistajille ja heidän perheilleen sekä kyläläisille oli tarkoitus järjestää hirvipeijaiset pyhämiestenpäivänä, 2. marraskuuta Pyhän Astelissa, mutta koronatilanne pakotti perumaan peijaiset.
Hirvenlihan myyntitilaisuus järjestettiin 2. marraskuuta Tapionniemen kyläkartanon piha-alueella turvaväleistä huolehtien.
Seuran ilmoitukset julkaistiin Koti-Lappi-lehdessä.
Seuran kotisivut : www.myllypirtti.net.
Jäsenmaksut lähetettiin pääsääntöisesti sähköpostilla.
Seuralla on myös käytössä ”textari.net – palvelu”, jolla voidaan lähettää tekstiviestejä seuran jäsenten mobiililaitteisiin. Palvelua käytettiin mm. jäsenmaksulaskun lähettämiseen.
Hirviseurueen tiedostuskanavana oli Whats App sovellus.
Seuralla oli käytössä alueen kartta-aineiston ja – tietojen laadintaa ja hallintaa varten Ultracom Metsästysseura-paketti. Kartta-aineistosta kävi ilmi seuran alueen raja, luvattomat alueet, valtion ja yhteismetsän alueet. Kartta-aineisto oli käytettävissä paitsi kaikkien seuran metsästäjien myös jahtivieraiden mobiililaitteissa.
Kotisivujen ylläpidosta ja päivityksestä piti huolen Henry Ollila.
Hirvihavainnot ja – kaadot kirjattiin Oma Riista palvelun kautta.
Oma Riista mobiilisovellukseen oli saatavissa hirvenmetsästysalueen lisäksi myös pienriistan pyyntialuekartta.

Suurpedot ja SRVA- toiminta:
Suurpetoyhdysmiehenä ja SRVA- yhdyshenkilönä toimi Lasse P Kunnari. SRVA- ryhmän muodostivat Timo Kaakkurivaara, Teuvo Pekkarinen, Aimo Helisten ja Kari Lång sekä Rauno Mikkonen.
SRVA tehtäviä vuoden aikana oli yksi, hirvikolarissa kuollut uroshirvi.
Maakotkasta oli useita havaintoja. Karhuhavaintoja ei ollut, eikä muistakaan suurpedoista.

Koulutus- ja neuvontatilaisuudet:
Metsästyksenjohtaja osallistui RHY:n järjestämään koulutukseen ennen hirvijahtia. Koronan vuoksi muut koulutukset ja neuvontatilaisuudet olivat joko peruttu tai järjestettiin etäyhteyksillä.

Talkoo- ja riistanhoitovelvoitteet:
Hirvenmetsästykseen osallistuville jäsenille oli yhden talkoopäivän velvoite. Sen arvo oli 40€. Hirviseurueen jäsenillä oli 10 pyyntipäivän vähimmäisvelvoite. Puuttuvan pyyntipäivän hinta oli 50€

Huomionosoitukset:
Seura kunnioitti poisnukkunutta kunniapuheenjohtaja Reima Uusisalmea kukkalaittein. Siunaustilaisuuden jälkeen jäsenistön muodostama kunniakuja saatteli Reiman viimeiselle matkalle. Jäsenet kävivät myös peittämässä Reiman haudan.
Seura muisti adressilla edesmennyttä seuran perustajäseniin kuulunutta ja pitkän linjan kennelmiestä Antero Kerkelää.
Seura muisti myös adressilla poisnukkunutta maanomistaja Kari Kaakkurivaaraa.
Seura lahjoitti fileerausveitsen Timo Kaakkurivaaralle 70-vuotis syntymäpäivälahjaksi.

Vuoden 2020 tilinpäätös

Tilinpäätös käytiin läpi. Toiminnantarkastajien lausunto luettiin ja kokous myönsi tili- ja vastuuvapauden johtokunnalle ja muille tilivelvollisille.

Vuoden 2021 johtokunta

Seuran puheenjohtajaksi toimintavuodelle 2021 valittiin yksimielisesti Rauno Mikkonen. Samalla päätettiin myöntää puheenjohtajalle kulukorvaus.

Seuran johtokuntaan seuraavalle 2-vuotiskaudelle valittiin erovuorossa olleet Marko Kunnari ja Harri Pekkarinen. Myös erovuorossa olleen Sami Ruopsan tilalle valittiin Marko Talvensaari. 

Vuonna 2021 Ylikylän metsästys- ja kalastusseura ry:n johtokunta on siis seuraavassa kokoonpanossa: Pj Rauno Mikkonen, Vpj Marko Kunnari, Harri Pekkarinen, Marko Talvensaari, Jouko Sarivaara ja Jari Luoma-aho sekä sihteeri Henry Ollila.

Vuoden 2021 toiminnantarkastajat ja rahastonhoitaja

Toiminnantarkastajina toimivat Ilkka Korkalo ja Ilkka Kerkelä, joilla varajäseninä ovat Jarmo Pohjola ja Simo Talvensaari.
Rahastonhoitajana toimii tilipalvelu Mourujärvi Oy.

Toimintasuunnitelma vuodelle 2021

Kalusto, kiinteistöt ja niiden huolto:
Kiinteistöille ja sillalle tehdään ylläpitohuoltoja. Kylmäkontin säältä suojauksen toteuttaminen. Sieniojantien ja Kotamaan laavujen huopakattojen uusiminen. Tarkistetaan lahtivajan viemäröinti ja korjataan tarvittaessa. Uutta riistakolmiota varten ylityspaikan teko Sieniojaan. Mikäli saadaan hyvät kaupat, niin vaihdetaan seuran auto pakettiautoon, jolla voidaan kuljettaa mönkijää.

Metsästysalueet:
Pyritään tekemään uusia metsästysvuokrasopimuksia sekä uusimaan vanhentuneita sopimuksia. Haettiin metsähallituksen aluelupa hirvenmetsästykseen alueelle Javarus 8174. Lisäksi vuokrattiin hirvenmetsästykseen Metsähallitukselta valtionmaita 999 hehtaaria Huttulan yksityismaiden yhteyteen, jotta nämäkin vuokramaat saadaan mukaan hirvilupahakemukseen.
Kemijärven yhteismetsän Materon palsta vuokrattiin kaikkeen metsästykseen kaudelle 2020-21.

Metsästys:
Pienriistan metsästyksestä päätetään kesäkokouksessa. Metsäkanalintujen osalta metsästysjärjestelyt päätetään elokuussa riistakolmiolaskentojen tulosten perusteella.

Hirvenmetsästyksen tarkemmista järjestelyistä päätetään elokuussa pidettävässä hirvikokouksessa. Valtionmaiden hirvien metsästykseen osallistuu tammikuussa valtionmaan seurueeseen ilmoittautuneet ampujat. Johtokunta haki hirviluvat huhtikuussa sekä valitsi metsästyksenjohtajan. Hirvenmetsästykseen voidaan ottaa muutamia metsästysvieraita. Vieraat tulee ilmoittaa kesäkokoukseen mennessä puheenjohtajalle. Hirvenmetsästystä jatketaan vuonna 2020 toteutetulla mallilla. Johtokunta esitti talvikokoukselle, että hirvenmetsästys aloitettaisiin lauantaina 11. syyskuuta säiden jo viilennettyä. Johtokunta perusteli esitystään sillä, että syyskuun alun lämpimien säiden vuoksi saaliin kuljettaminen lahtivajan kylmiöön on tapahduttava ripeästi. Ja valitettavasti tämä ei aina toteudu. Lisäksi alkusyksyllä, lehtien ollessa vielä vihreänä puissa, huono näkyväisyys asettaa haasteita turvalliselle metsästykselle. Lämpimät säät vaikeuttavat myös metsästyskoirien käyttöä hirvijahdissa. Uuden asetuksen mukaisesti hirvenmetsästyksen toinen jakso aloitetaan 2. lokakuuta eli viikkoa aikaisemmin kuin tähän asti. Käytännössä hirvenmetsästykseen käytettävissä oleva aika ei siis lyhenisi. Talvikokouksessa asiasta keskusteltiin, mutta päätös hirvijahdin aloituksesta siirrettiin kesäkokouksen päätettäväksi. Hirviseurueen jäsenellä on pakollinen 10 pyyntipäivän minimivaatimus. Yhden pyyntipäivän hinta on 50€.

Maanomistajien lihanjako jatkuu uuden, v. 2019 tehdyn, excel-taulukon mukaisesti. Maanomistajille jaettavien hirvien määrä päätetään hirvilupien tultua. Lihanjakovastaava ottaa yhteyttä maanomistajalihaosuuksien saajiin hirvenmetsästyksen aikana.

Periaate maanomistajille jaettavien hirvien määrästä:

 • lupamäärä > 6 kpl  -> jaetaan 1 lupa
 • lupamäärä >25 kpl -> jaetaan 2 lupaa
 • lupamäärä >35 kpl -> jaetaan 3 lupaa
 • lupamäärä >45 kpl -> jaetaan 4 lupaa
 • lupamäärä >55 kpl -> jaetaan 5 lupaa
 • jne…

Vierasmetsästys järjestetään kesäkokouksen päättämällä tavalla. Metsäkanalintujen osalta vierasmetsästyksestä päätetään elokuussa riistakolmiolaskentojen tulosten perusteella. Lupamyynti järjestetään verkkopankin kautta kotisivujen ohjeiden mukaisesti ja vierasmetsästyksen tilastointia kehitetään.

Metsästyksen valvonta
RHY:n valvojat, poliisi ja rajavartiolaitos suorittavat metsästyksen valvontaa.

Riistalaskennat ja riistanhoito
Kylvetään muutamia riistapeltoja. Seuran kustantamia riistapeltoja ei saa perustaa 5-tien välittömään läheisyyteen. Etäisyys pellolta maantielle tulee olla vähintään 500 metriä. Seuran hankkimia nuolukiviä saa viedä vain seuran vuokramaille. Nuolukivet sijoitetaan maastoon ainoastaan maanomistajan luvalla. Kannustetaan pienpetojen pyyntiä maksamalla tapporahaa ketusta 30€ ja supikoirasta 50€ sekä näädästä 10€ ja minkistä 10€. Erityisesti supikoiran leviäminen seuran alueelle tulisi saada estettyä. Pienpetosaalis tilastoidaan. Pidetään seuran sisäinen pienpetokilpailu. Tehokkain pienpetojen saalistaja palkitaan. Saalisilmoitus lähetään puheenjohtajalle kuvan kera. Seura myy pienpetojen vierasluvan hintaan 30€ / kausi.

Riistavahinkoja pyritään estämään yhdessä RHY:n kanssa.

Suoritetaan riistakolmion kesälaskenta ja perustetaan vesilintulaskentapisteitä. Uusi riistakolmio on perustettu. Se voidaan laskea myös talvella. Vanha kolmio on poistettu. Hirvikannan hoito- ja verotussuunnitelma tehdään hirvenmetsästysaikana kirjattujen havaintojen perusteella. Suurpetoyhdysmiehenä toimivat Lasse P Kunnari ja Rauno Mikkonen.

Koulutus ja neuvonta
Osallistutaan Suomen riistakeskuksen ja riistanhoitoyhdistyksen järjestämiin koulutustilaisuuksiin.
Järjestetään 14.8.2021 HIRV / KARH palkintotuomarin peruskurssi. Kouluttajana Janne Heikkinen.

SRVA -toiminta
SRVA yhdyshenkilönä toimii Lasse P Kunnari ja ryhmään kuuluvat Aimo Helisten, Timo Kaakkurivaara, Kari Lång ja Teuvo Pekkarinen sekä Rauno Mikkonen. Lisää SRVA- henkilöitä kartoitetaan.

Ampumatoiminta
Harjoitusammuntoja järjestetään Peltojärven hirviradalla. Kultasormikilpailu järjestetään Peltojärven hirviradalla. Ampumaratavastaavina toimivat Jarmo Pohjola ja Leevi Seinälä.

Kenneljaosto
Yleiset hirvenhaukkukokeet järjestetään 23. lokakuuta ja 13.marraskuuta.
Marko Kunnari edustaa seuraa Lapin kennelpiirin vuosikokouksessa.
Järjestetään tarpeen mukaan koko kauden kokeita seuran alueella. Seuran ulkopuoliselta koiralta peritään koemaksua 30 euroa. Lisäksi kokeessa tulee olla mukana joku seuran jäsen.
Tarvittaessa luovutetaan koemaastoja opastuomareineen muidenkin järjestämiin hirvenhaukkukokeisiin.
Kenneljaoston vetäjä toimii Timo Kaakkurivaara.
Linnunhaukkukokeiden yhdyshenkilönä toimii Heikki Länsimäki.

Talkoovelvoite
Hirvenmetsästykseen osallistuvalle jäsenelle asetettiin talkoopistevelvoite. Talkoo- ja riistanhoitovelvoitteen voi suorittaa 40 eurolla. Talkoovastaavat Jouko Kunnari ja Rauno Mikkonen. Talkoovelvoitteen voi suorittaa käymällä seuran järjestämässä ampumaharjoituksessa tai Kultasormiammunnassa. Riistakolmiolaskentaan osallistumisesta saa talkoopisteen.

Tiedotustoiminta ja yhteistoiminta
Koronatilanteen vuoksi perutun vuoden 2020 hirvipeijaisiin varattujen käristyslihojen myyntitilaisuus järjestettiin jäsenille, maanomistajille sekä kyläläisille huhti – toukokuussa. Mikäli koronatilanne sallii niin, hirvipeijaiset järjestetään Pyhäinpäivänä 6.11.2021. Peijaisten järjestelyvastuu on Tapionniemen kyläseuran naisilla.

Olemme mukana joulurauhan julistustilaisuudessa riistalle ja muille metsäneläimille. Ylläpidetään yhdistyksen www-sivuja, joka on seuran tärkein tiedotuskanava; kotisivun osoite on www.myllypirtti.net

Seuran ilmoitukset julkaistaan Koti-Lappi lehdessä. Seuralla on käytössä ”textari.net – palvelu”, jolla voidaan lähettää tekstiviestejä seuran jäsenten mobiililaitteisiin. Palvelua käytetään mm jäsenmaksulaskun lähettämiseen. Jatketaan jäsenistön toimivien sähköpostiosoitteiden keräämistä jäsenmaksujen lähettämistä sekä tiedostustoimintaa varten. Hirviseurueen tiedotuskanavana on WhatsApp. Oma Riistan mobiilisovellukseen on seuran jäsenillä mahdollisuus saada näkyviin seuran pienriistan metsästysalueet. Hirviseurueella on käytössä Oma Riistan mobiilisovellus, johon ilmoitetaan havainnot ja kaadot. Lisäksi sovelluksesta selviää hirviluvan mukainen pyyntialue. Hirvihavainnot ja saalis raportoidaan riistaviranomaisille Oma Riista palvelun kautta.

Jäsen- ja liittymismaksu vuodelle 2021

Jäsenmaksu on 30€. Liittymismaksu on 100€. Eräpäivä maksuilla on 31.7.2021.

Tulo- ja menoarvio

Vuoden 2021 tulo- ja menoarvio vahvistettiin johtokunnan esityksen mukaisesti.

Muita talvikokouksessa käsiteltyjä asioita

Seuran toiminnasta ja talkoista tiedotetaan Koti-Lappi lehdessä, seuran kotisivuilla sekä hirviseurueen omassa WhatsApp ryhmässä.

Muistion kirjoitti Henry Ollila

SIVUN ALKUUN