Toiminta

Seuratoiminta on vilkasta ympäri vuoden. Talkoilla on rakennettu seuralle oma tukikohta Pyhäjokivarteen. Seuran majaa kutsutaan Myllypirtiksi, josta kotisivujen osoitekin tulee. Vuonna 2008 talkoiltiin Myllypirtille lahtivajan laajennusosa, johon tulivat lihanleikkuutilat ja kylmähuone. Talkoilla ylläpidetään myös riistapeltoja ja suoritetaan muunlaistakin riistanhoitoa esimerkiksi viemällä nuolukiviä maastoon. Talkoista ilmoitetaan paikallislehti Koti-Lapissa ja tietenkin seuran kotisivuilla.

Yhteisiä tapahtumia ovat pyhämiesten pyhänä vietettävät hirvipeijaiset, jotka keräävät juhlimaan runsaan joukon entisiä ja nykyisiä Ylikyläläisiä sekä maanomistajajäseniä. Yleensä peijaisissa on käynyt noin 400-500 vierasta. Peijaisten yhteydessä pidetään hirvenlihan huutokauppa, joka on yksi tärkeimmistä seuran tulonhankkimiskeinoista. Pilkki- ja kuntoilutapahtumiakin on järjestetty. Seura järjestää jäsenilleen myös harjoitusammuntoja ja ns. Kultasormikilpailun riistanhoitoyhdistyksen hirviradalla. Omaa ampumarataa seuralla ei ole. Ratavuoroista ilmoitetaan Koti-Lapin muistilistalla ja kotisivuilla.

Tärkein metsästysseuraa, kyliä ja Ylikyläläisiä yhdistävä tekijä on hirvenpyynti. Se kerää runsaan joukon jäsenistöä yhteiseen metsästysharrastukseen. Osa jäsenistä tulee hirvenpyyntilomalle Etelä-Suomesta ja jopa Ruotsista asti. Muutenkin hirviporukkamme on kansainvälinen, sillä yli 20 vuoden ajan hirvenpyynnin aloitukseen on saapunut saksalaisia vieraita osallistumaan kanssamme hirvijahtiin. Hirvenpyynnin luonne on muuttunut vuosien saatossa paljon. 1990- luvulla seuralla oli muutamasta hirviluvasta pariin kymmeneen lupaan, kun vastaavasti niitä 2000- luvulla on ollut jopa useana vuonna yli sata. Hirvikannan nopea kasvu on yllättänyt monet. Tehometsätalouden myötä parantuneet ruokamaat ovat lisänneet hirvikannan tuottoa. Hirvikannan arvioinnissa on myös varmasti ollut puutteita, johon viime vuosina onkin pyritty kiinnittämään entistä enemmän huomiota. Pyyntimenetelmät ovat monipuolistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Entisen, pelkän miesajolla tapahtuvan pyynnin lisäksi, nykyisin pysäyttävällä koiralla tapahtuva hirvenmetsästys on lisääntynyt voimakkaasti. Aloituspäivän jahtiin onkin ollut parhaimmillaan lähdössä jopa yli 20 koirapartiota. Lisäksi seurassamme on hirven houkuttelutaitoisia metsämiehiä, jotka lisäävät hirvijahdin monimuotoisuutta. Myös perinteistä peltopyyntiä harrastetaan, varsinkin maanteiden varsilla ja kylien läheisyydessä se on turvallinen tapa metsästää.

Metsästysseura on tärkeä asia Ylikylässä. Se liikuttaa ja yhdistää kylien asukkaita sekä houkuttelee sieltä poismuuttaneita jäseniä ,ainakin lomien ajaksi, palaamaan kotiseuduilleen yhteisen harrastuksen pariin. Metsästysseurakulttuurin vaikutusta ja merkitystä maalaiskylien elämään voi vain kuvitella, kun niiden muut henkireiät, koulut, kaupat, postit jne. ovat lakanneet olemasta.

SIVUN ALKUUN